Ministerstvo financí plánuje od roku 2021 konec superhrubé mzdy nebo paušální daň.
1. Úvod: Vážení čtenáři a klienti, ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) plánuje v daňovém balíčků pro rok 2021 navrhnout zrušení superhrubé mzdy, zavedení daňového paušálu a stravenkového paušálu.
Koalice by měla o návrzích jednat dne 16. ledna.
2. Problematika superhrubé mzdy: V případě zrušení superhrubé mzdy by se podle Schillerové zavedla daň 19 pct. Aktuálně je podle ní efektivní zdanění pro zaměstnance 20,1 procenta.
„Ale zůstávají tam určitá problematická místa, poněvadž by to pro některé skupiny občanů fakticky znamenalo zvýšení zdanění,“ konstatovala ministryně. Doplnila, že finální návrh bude vycházet z toho, na čem se dohodnou vládní ANO a ČSSD.
Superhrubá mzda představuje hrubou mzdu zaměstnanců navýšenou o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění, která u zaměstnanců posléze představuje základ daně z příjmů. Koncept superhrubé mzdy prosadil bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v rámci daňové reformy od ledna 2008.
3. Otázka paušální daně: Na paušální dani se předběžně loni dohodlo ANO ze sociálními demokraty. Platit by ji mohli podle předběžných návrhů od roku 2021 živnostníci s obratem do jednoho milionu korun. Její výše by měla být zhruba 5 500 korun měsíčně a měla by obsahovat platbu daně z příjmu a sociálního a zdravotního pojištění.
4. Problematika stravenkového paušálu: Ten by měl být podle návrhů ministerstva financí (dále jen „MF“) alternativou stravenkám a podnikovému stravování.
Daňové zvýhodnění paušálu by mělo zůstat stejné jako u stravenek. Zaměstnanci by finanční částku měli dostávat vyúčtovanou samostatně, neboť by neměla na rozdíl od mzdy podléhat povinným odvodům a daním.
S návrhem MF na stravenkový paušál nesouhlasí např. odboráři a Asociace provozovatelů poukázkových systémů.
Naopak po změně současného systému podle ministerstva volají provozovatelé hospod a restaurací, kteří platí na úkor své marže provize „Stravenkářským společnostem“. Návrh resortu financí má rovněž „Velmi hlasitou“ podporu Asociace hotelů a restaurací ČR a Asociace českého tradičního obchodu.
V Praze dne 5. ledna 2020
Mgr. Petr Jezdinský, právník (s využitím ČTK a Lidových novin)