Stravenkový paušál poskytuje zaměstnancům 38 pct firem.
Vážení čtenáři, stravenkový paušál nabízí zaměstnancům 38 procent zaměstnavatelů, tedy přibližně stejně jako těch, kteří jako benefit poskytují závodní stravování.
Toto zjištění vyplývá z nového výzkumu Hospodářské komory ČR pro ministerstvo financí mezi více než 600 zaměstnavateli napříč obory a regiony. Stravenkový paušál byl zavedený od roku 2021 jako součást tzv. daňového balíčku. Umožňuje zaměstnavatelům poskytovat zaměstnancům daňově zvýhodněný příspěvek na stravování v peněžní formě, který nepodléhá odvodům a daním.
„Zatímco závodní stravování nabízejí větší či velké podniky a spíše v průmyslu, stravenkový paušál začaly využívat nejčastěji mikro a malé firmy podnikající ve službách zákaznicky orientovaných na jiné podniky,“ upřesnil výsledky průzkumu prezident komory Vladimír Dlouhý. Ten současně připomněl, že po změně stravenkového systému před dvěma lety volalo 93 procent firem. Firmám poskytujícím stravenky vadila hlavně administrativa s nimi spojená, příjemcům stravenek především výše provize nebo doba čekání na jejich proplacení u stravenkových společností. Stravenkový paušál tak vedle existujících možností podpory stravování zaměstnanců volí spíše ty podniky, které z různých důvodů nemohly zaměstnancům poskytovat papírové stravenky nebo závodní jídelnu, dodal.
Z nezávislého šetření také vyplynulo, že se nenaplnily ani černé scénáře, podle nichž měl stravenkový paušál zcela vytlačit stravenky. Zhruba čtvrtina účastníků ankety poskytuje svým zaměstnancům stravenky. Jejich rozšíření roste s velikostí firmy a častěji jsou poskytovány firmami působícími ve službách. „Z dat od společností je ale patrné, že obecně dochází k odklonu od poskytování stravenek ve firmách ve prospěch stravenkového paušálu. To bezpochyby souvisí s výhodami pro zaměstnance i zaměstnavatele, které má stravovací paušál oproti běžným stravenkám,“ uvedl šéf Asociace českého tradičního obchodu Pavel Březina. Podnikatelské organizace dosavadní systém stravenek označily za nevýhodný hlavně pro restaurace a neorganizované obchodníky v malých obcích, kteří mají proti řetězcům horší vyjednávací pozici a musí platit za přijímání stravenek vyšší provize.
V Praze dne 28. 6. 2021
Mgr. Petr Jezdinský, právník (s použitím Hospodářské komory a ČTK)