Oběd v restauraci stojí v průměru 163 Kč.
Vážení čtenáři, oběd v restauraci v 1. pol. června podle analýzy společnosti Sodexo Benefity stál v průměru 163 korun, tj. o 28 Kč více než v roce 2020.
Od počátku roku cena obědů roste každý měsíc o korunu až dvě. Nejvíce peněz občané za polední jídlo v restauraci v první půlce tohoto měsíce vydali v Praze, a to 190 korun. Naopak nejlevněji, průměrně za 147 korun, se najedli v podnicích v Karlovarském kraji. Toto zjištění vyplývá z analýzy plateb stravenkovými kartami společnosti Sodexo Benefity.
Zaměstnavatelé přispívají zaměstnancům na stravování podle Sodexo Benefity nejčastěji sto korun na den, za tuto částku se už ale lidé nenaobědvají nikde v zemi, sdělila firma. Nyní na zaplacení poledního jídla nestačí ve většině krajů ani daňově nejvýhodnější stravenka, jejíž hodnota pro letošní rok činí 150 korun.
„Zákon o dani z příjmů umožňuje firmám odečíst si z daní max. 55 procent z ceny stravenky. Zbývající část si často doplácí zaměstnanci, firmy ale pochopitelně mohou svým lidem uhradit i vyšší částku, ovšem už bez slevy na dani na straně zaměstnavatele,“ uvedl za Sodexo Benefity Jan Michelfeit.
Ceny obědů ve stravovacích zařízeních rostou podle Michelfeita nepřetržitě už takřka rok. Restaurace dříve vytvořené rezervy použily na pokrytí ztrát kvůli nuceným uzávěrám v souvislosti s pandemií koronaviru, nyní si nemohou dovolit nést veškeré rostoucí náklady, řekl. Současně se ale podle jeho názoru nepropisují vyšší výdaje do cen pro zákazníky v plné výši.
V Praze dne 15. srpna 2022
Mgr. Petr Jezdinský, právník (s využitím Sodexo a ČTK)