Nejvíce za oběd v restauraci stravenkou zaplatili v červnu občané v Plzni.
Milí klienti, nejvíce za oběd v restauraci zaplatili v červnu podle údajů společnosti Edenred lidé v Plzni, a to zhruba 144 korun.
Nejlevněji polední jídlo pořídili lidé v hanácké Olomouci, dali za něj přibližně 126 korun. Průměrná útrata za oběd v České republice v šestém měsíci roku dosáhla 137 korun, meziročně byla o 2,7 procenta výše.
V porovnání s lednem letošního roku byla v červnu o pět korun vyšší, oproti loňskému lednu oběd podražil o devět korun.
Toto zjištění vyplývá z Ticket Restaurant Card Indexu, který je sestaven z plateb asi 250.000 zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu společnosti Edenred. Jmenovaná firma to uvedla v tiskové zprávě. Výše útrat v červnu v meziročním srovnání podle Edenred vzrostla o tři procenta. Společnost očekává, že nadále poroste stejně jako ceny obědů. „Restaurace totiž čelí rostoucím nákladům. Zdražují jim ceny surovin, budou muset finančně motivovat zaměstnance k návratu do sektoru pohostinství a v neposlední řadě stále nepracují na plný výkon. Češi totiž zatím chodí na jídlo mnohem méně často, než jak byli zvyklí,“ sdělil generální ředitel Edenredu Nicolas Eich. Doplnil, že počet obědových transakcí byl v červnu oproti době před pandemií o 57 procent nižší.
Útraty se nejvíce v červnu oproti loňskému roku podle dat společnosti Edenred propadly v Praze, a to o 6,2 procenta. Hlavní město přitom několik posledních let žebříčku vévodilo. Podle Eicha je v metropoli nejvyšší podíl lidí pracujících v kancelářích a ti mají i nejvyšší příspěvky na stravování. Mnoho jich ale pokračuje v práci z domu, pražské restaurace tak významnou část těchto zákazníků ztratily.
V Praze dne 22. července 2021
Mgr. Petr Jezdinský, právník (s použitím Edenred a ČTK)