Byl schválen záměr programu COVID GASTRO pro restaurace, který bude možné kombinovat.
Vážení čtenáři, vláda dne 14. 12. 2020 schválila záměr programu COVID Gastro.
Program bude zaměřen na pomoc gastronomickému sektoru, který je omezen nebo zasažen krizovými opatřeními vlády ČR přijímanými od 14. října 2020. Cílem zmíněného programu je poskytnout podporu podnikatelům, kteří provozují restaurace, kavárny, hospody, bufety a pohostinství obecně.
Období podpory/dotace
- Podpora bude poskytována od 14. 10. 2020 do 31. 12. 2020, s tím že jsou vyloučeny dny, kdy nebyly gastronomické provozy omezeny vládními opatřeními, tj. 3. 12. až 18. 12. 2020 (tzn. 16 dní vyloučeno).
- Současně platí, že konečný termín 31. 12. 2020 může být prodloužen, a to v návaznosti na vývoj pandemické situace COVID-19. Celkový počet dnů, který programu podpoří, je 63 dnů.
Mechanismus výpočtu podpory/dotace
- Gastronomický podnik – na podporu/dotaci má nárok každý podnikatel/firma, která realizuje gastronomickou činnost. Výpočet nároku na dotaci se stanovuje dle následujícího mechanismu: 400 Kč na 1 zaměstnance (či spolupracující osobu OSVČ) a den.
- Samotná OSVČ, která provozuje gastronomickou činnost, může čerpat Kompenzační bonus Ministerstva financí.
Termín vyhlášení výzvy a příjem žádostí
- Datum vyhlášení bude po ukončení nouzového stavu, ale nejpozději v průběhu ledna 2021.
- Alespoň po dobu 30 dnů bude probíhat příjem žádostí.
Administrace programu
- Administraci programu zajistí Ministerstvo průmyslu a obchodu (dále jen „MPO“).
- Dotace bude poskytována podle zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
- Žádosti budou administrovány prostřednictvím informačního systému MPO
- Nárok na dotaci lze kombinovat i s jinými dotacemi a kompenzacemi pro podnikatele, které byly vládou přijaty v souvislosti s pandemií koronaviru.
V Praze dne 16. prosince 2020
Mgr. Petr Jezdinský, právník (s využitím BusinessInfo.cz a MPO)